Er zijn veel verschillende tijgers te vinden op de wereld, maar er zijn ook uitgestorven soorten, welke zijn dat precies?

Spread the love

Op dit moment zijn er negen ondersoorten van tijgers die worden herkend, waarvan er drie volledig zijn uitgestorven. Dit zijn onder andere de Bengaalse of koninklijke tijger, de Indochinese tijger, de Maleise tijger, de Sumatraanse tijger, de Siberische tijger en de Zuid-Chinese tijger. Dit zijn de tijgersoorten die vandaag de dag aanwezig zijn en die op zoek zijn naar middelen om het aantal tijgers te verhogen, gelijk aan het aantal dat in het verleden is voorgekomen. In 1977 nam de regering van China een wet aan om het massaal doden van dit koninklijke dier te verbieden, maar het was te laat en weinig ondersoorten waren al met uitsterven bedreigd. Tot de uitgestorven ondersoorten van de tijgers behoren de Bali-tijger, de Javaanse tijger en de Kaspische tijger. De hybridisatie van tijgers begon in de 19e eeuw toen de leeuwen en tijgers werden gekruist en de daaruit voortvloeiende nakomelingen de namen ligers en tijgers kregen. Deze praktijk werd voor het eerst geprobeerd in de dierentuinen en staat onder strikte controle van de regering van China. Liger is het resultaat van een kruising tussen de mannelijke leeuw en de tijger en tigon is het resultaat van een kruising tussen de mannelijke tijger en de vrouwelijke leeuwin.

Er zijn verschillende soorten tijgers door de wereld te vinden

Witte tijger is het resultaat van een bekende genmutatie die als chinchilla albinistisch wordt aangeduid. De witte tijgers zijn eigenlijk zeldzaam in het wild en worden in de dierentuinen gefokt vanwege hun populariteit. Het fokken van de witte tijgers kan ook verantwoordelijk zijn voor inteelt. De witte tijger is eigenlijk geen ondersoort maar een gevolg van kleurvariatie, vooral bij de Bengaalse tijgers en er komt maar één witte tijger voor per 10.000 levendgeborenen. Het gen dat een dergelijke mutatie draagt is een recessief gen en wordt gedragen door een van de twee ouders. Een ander type recessieve genmutatie is verantwoordelijk voor de geboorte van goudkleurige tijgers met een lichtgouden vacht, lichtgele poten en zeer zwakke oranje strepen. De populatie van de gouden tabby-tijgers is slechts 30.

  • Tijgers zijn eigenlijk solitaire dieren maar hebben goed gemarkeerde territoria. Het bereik van hun territorium is afhankelijk van de beschikbaarheid van prooi en de toegang tot de vrouwtjes. Het territorium van de tijger kan tot 20 vierkante kilometer groot zijn, maar de mannetjes hebben grotere territoria die zich tot 60-100 vierkante kilometer kunnen uitstrekken. Wanneer een jonge tijgerin haar territorium maakt, geeft ze de voorkeur aan een gebied dat dicht bij het territorium van haar moeder ligt, terwijl jonge mannetjes hun territorium het liefst maken in gebieden die verstoken zijn van andere mannetjes.

Mannen tijgers kunnen behoorlijk gewelddadig zijn

De mannetjes zijn zeer gewelddadig en vechten vaak voor de vrouwtjes. Vreselijke gewelddadige gevechten komen voor tussen de mannetjes, vooral wanneer het vrouwtje in een oesterlijke toestand verkeert en de dood van de zwakkere tegenstander kan ook leiden tot een dergelijk gevecht. Tijgers markeren hun territorium door het besproeien van urine, afscheiding van de anale klier, ook scat. Ze brullen ook om hun territorium te verdedigen. Tijgers zijn over het algemeen prooi op grote en middelgrote dieren, waaronder de chital, gaur, sambar, herten, wilde zwijnen en buffels. Soms jagen ze ook op luipaarden, pythons voor het verkrijgen van hun voedsel.

Tijgers zijn niet gewend om op mensen te jagen

De oude of gewonde tijgers die niet in staat zijn om op mensen te jagen, zoals de tijgers van Sunderbans in India, zijn menseneters. Tijgers voeden zich ook met vegetatie voor het verkrijgen van hun voedingsvezels en de vezels van de Slow Match boom is zeer geliefd. Tijgers jagen ‘s nachts liever alleen of in groepen en rennen met een snelheid van 49-65 kilometer per uur. Van de twintig jagen resulteert slechts één in het doden van de prooi. Bij de jacht op grotere dieren hebben ze de neiging om de keel te grijpen met behulp van voorpoten en de prooi sterft door wurging. Bij het jagen op kleinere dieren bijten ze aan de nek, breken ze het ruggenmerg of doorboren ze vaak het ruggenmerg.

Related Post