Tijgers zijn nog steeds een van de machtigste dieren in het rijk, maar waar moet je op letten?

Spread the love

Ze zijn de symbolen van koninklijkheid, kracht en schoonheid en zijn de nationale dieren van India. We hebben het zeker over de tijgers. Op dit moment vallen ze onder de categorie van bedreigde dieren, omdat ze op grote schaal door de mens zijn opgejaagd voor hun verbazingwekkende huid die een hogere som geld opbrengt en hun klauwen en tanden zijn de voorwerpen van de decoratie. Het massaal doden van hun prachtige dier heeft de populatie zo sterk verminderd dat ze op het punt staan uit te sterven. Veel wildreservaten, nationale parken zijn er over de hele wereld om dit elegante dier van uitsterven te redden.

  • De wetenschappelijke naam van de tijger is Pantera tigris en hij behoort tot het phylum Chordata en klasse Mammalia. De orde Carnivora en de familie Felidae vormen het volledige adres van de tijger. De tijger is een inheems dier uit Zuid- en Oost-Azië en is een roofdier en een verplicht vleesetend dier. De gemiddelde lichaamsgrootte van een volwassen tijger is 3,3 m en zijn lichaamsgewicht kan 300 kg bedragen. Tijgers zijn gemakkelijk te herkennen aan de aanwezigheid van donkere verticale strepen over de oranje witte vacht en lichtere onderstukken.
  • De ondersoort die de grootste populatie van de tijger vormt is de Bengaalse tijger en de grootste ondersoort van de tijger is de Siberische tijger. Ze zijn zeer goed aangepast aan hun leefgebied en zijn gemakkelijk te vinden in de Siberische taiga, open graslanden en de mangrove-moerassen. Ze maken hun eigen territorium en houden ervan om solitair te leven en te jagen op een grote verscheidenheid aan dieren om aan hun voedsel te komen.

Tijgers zijn nog steeds echte roofdieren

Als hun prooi schaars wordt, aarzelen ze niet om ook mensen aan te vallen. Van de negen ondersoorten van de moderne tijgers zijn er drie volledig uitgestorven en de overige zes delen de categorie van bedreigde dieren. De jacht en de versnippering zijn de belangrijkste oorzaken van hun bevolkingsafname. Tijgers vormen de meest populaire en charismatische megafauna ter wereld.

Waar komen de tijgers vooral voor?

Het woord tijger is afkomstig van het Griekse woord tigris dat pijl betekent en verwijst naar de snelheid van dit dier. Tijgers werden in het verleden in Azië verspreid van de Kaukasus en de Kaspische Zee tot Siberië en Indonesië. In de loop van de 19e eeuw stierven deze dieren uit in het westen van Azië en bleven ze beperkt tot een klein deel van de aangrenzende gebieden. Tegenwoordig is Sumatra het enige eiland dat onderdak biedt aan het grootste aantal tijgers.

Er zijn tijgers door heel de wereld heen te vinden

De tijgerpopulatie is ook aanwezig in India, China en Zuidoost-Azië. Borneo is beroemd om de huisvesting van de fossielen van tijgers alleen. Tijgers leven het liefst in die gebieden waar voldoende groene begroeiing, veel prooi en waterbronnen beschikbaar zijn. Bengaalse tijgers hebben een groot leefgebied. Ze leven in natte, groenblijvende, halfgroene bossen van Assam, mangrovebossen van Ganges Delta, loofbossen van Nepal en de doornbossen van de Westelijke Ghats. Het zijn goede zwemmers en genieten van het spelen met koud water en kunnen tot wel 4 mijl onafgebroken zwemmen.

Related Post