De tijger is nog steeds een bedreigde diersoort, maar wat kan daar allemaal aan veranderd worden in de komende jaren?

Spread the love

Er zijn veel soorten op aarde die met uitsterven worden bedreigd, maar de Tijger is een van de vlaggenschipsoorten die uit zijn wildernis zal worden weggevaagd, als er niet te elfder ure wordt geprobeerd om de factoren die tot uitsterven leiden te arresteren. Daarom is de aandacht van de internationale gemeenschap dringend noodzakelijk. In de afgelopen eeuw is de populatie van in het wild levende tijgers wereldwijd gedaald van 100.000 naar 3500…Tijgers in India verkeren in diepe problemen, iets meer dan 1400 tijgers zijn in het wild achtergebleven, waarvan men vermoedt dat er in de afgelopen eeuw 40.000 zijn geweest. Bedreigingen van het uitsterven van deze soort zijn door stroperij, illegale handel, massale versnippering en vernietiging van habitats, verlies van prooi, stroperij en illegale handel. Op dit moment hebben slechts 13 landen de tijgerpopulatie van ongeveer 3200 in het wild en geschat wordt dat India ongeveer 60% hiervan herbergt.

Illegale handel in tijgerbotten

Chinese oosterse geneeskunde: De illegale handel in tijgerbotten is in de jaren ’80 in een stroomversnelling geraakt. De tijgerpopulaties in China waren gedecimeerd door de vraag van de traditionele oosterse medicijnfabrikanten. China blijft een belangrijke afnemer van tijger- en andere Aziatische grootkattenproducten voor de productie van deze geneesmiddelen. Tijgerhuiden worden gezocht voor thuisgebruik, taxidermie en omkoping. Bot wordt op grote schaal gebruikt in traditionele Chinese geneesmiddelen en behandelingen. China’s steeds groeiende vraag naar tijgeronderdelen om te gebruiken in libido-verhogende en afrodiserende medicijnen & winst uit de verkoop van tijger-botwijn en -huiden blijft de belangrijkste oorzaak van de uitputting van deze meest charismatische kat uit de wildernis.

Tijgerhandel is verboden in China sinds 1993

De Chinese overheid heeft de tijgerhandel in 1993 verboden, het tijgerbotje als ingrediƫnt in de traditionele Chinese geneeskunde verwijderd, maar de zwarte markten voor tijgeronderdelen zijn nog steeds actief. Dit blijkt uit de bevindingen van de EIA (Environmental Investigating Agency) dat ongeveer 4.000 tijgers in gevangenschap in China zijn gefokt (net als op 19 september 2009). Beschuldigingen zijn dat er grote bedragen gemoeid zijn met de handel, die wordt gecontroleerd door georganiseerde criminele netwerken, die nog steeds niet door de autoriteiten kunnen worden beteugeld. Tijdens een undercoveroperatieonderzoek in juli en augustus van dit jaar werd aan de EIA (Environmental Investigating Agency ) 4 volledige tijgerhuiden, 12 luipaardenhuiden, 11 sneeuwluipaardenhuiden en 2 bewolkte luipaardenhuiden aangeboden.

Tijgers in India sterven steeds meer uit door klimaatverandering

Tijgers in India zitten diep in de problemen: De nationale volkstelling van 2007 voorspelde een tijgerpopulatie van 1411 alleen in India. De tijgertelling werd uitgevoerd volgens de methode van de Pugmark-telling. Er zijn beschuldigingen geuit door prominente NGO’s en milieuactivisten over de methode waarop de getallen zijn aangekomen. Een voorbeeld hiervan is het Sunderbans National Park in West-Bengalen van India.

  • In januari 2008 kwamen de volkstellingscijfers door de Forest Officials via hun traditionele methode aan in het Tiger Reserve. Er werden beschuldigingen geuit door NGO’s en milieuactivisten dat dit een gemanipuleerd cijfer was. Uit een hertelling is gebleken dat er slechts 10 tijgers in de Sunderbans waren. De centrale minister van Bosbouw en Milieu moest dit toegeven en kondigde aan dat er tegen 2010 meer wetenschappelijke tellingen zullen worden uitgevoerd. Ofwel manipuleerden de ambtenaren doelbewust het werkelijke aantal, ofwel was er sprake van onverantwoordelijkheid om de tijgerreserves te beheren.

Related Post