Wat is het internet protocol precies en hoe heeft dit invloed op onze internetverbinding? Kun je dit soort dingen vergelijken?

Spread the love

Internet Protocol:- Communicatie tussen hosts kan alleen plaatsvinden als ze elkaar op het netwerk kunnen identificeren. In een enkel botsingsdomein (waar elk pakket dat door één host op het segment wordt verzonden, door elke andere host wordt gehoord) kunnen de hosts rechtstreeks communiceren via MAC address. Wil jij meer weten over het internet? Lees dan dit handige artikel door of neem een kijkje op deze site om je internet abonnement eens goed te bekijken.

Wat is het MAC adres van het internet eigenlijk?

MAC-adres is een in de fabriek gecodeerd 48-bits hardware-adres dat ook een host op unieke wijze kan identificeren. Maar als een gastheer met een verre gastheer wil communiceren, d.w.z. niet in hetzelfde segment of logischerwijs niet verbonden, dan wordt één of andere manier van adresseren vereist om de verre gastheer uniek te identificeren. Een logisch adres wordt gegeven aan alle hosts die met het internet zijn verbonden en dit logische adres wordt Internet Protocol Adres genoemd.

  • De netwerklaag is verantwoordelijk voor het transport van gegevens van de ene naar de andere host. Het biedt middelen om logische adressen toe te wijzen aan hosts, en deze op een unieke manier te identificeren met behulp van hetzelfde. De netwerklaag neemt de data-eenheden van de transportlaag over en snijdt ze in een kleinere eenheid die Data Packet wordt genoemd.

De netwerklaag zorgt voor het verzenden van gegevens op het internet

De netwerklaag definieert het gegevenspad, de pakketten moeten volgen om de bestemming te bereiken. Routers werken op deze laag en bieden een mechanisme om gegevens naar de bestemming te routeren. Een meerderheid van het internet gebruikt een protocol suite genaamd de Internet Protocol Suite, ook wel bekend als de TCP/IP protocol suite.

  • Deze suite is een combinatie van protocollen die een aantal verschillende protocollen voor verschillende doeleinden en behoeften omvat. Omdat de twee belangrijkste protocollen in deze suites TCP (Transmission Control Protocol) en IP (Internet Protocol) zijn, wordt dit algemeen aangeduid als TCP/IP Protocol suite. Deze protocolsuite heeft een eigen referentiemodel dat het via het internet volgt. In tegenstelling tot het OSI-model bevat dit model van protocollen minder lagen.

Internet Protocol Versie 4 (IPv4)

Het internetprotocol is een van de belangrijkste protocollen in de TCP/IP-protocollensuite. Dit protocol werkt op de netwerklaag van het OSI-model en op de internetlaag van het TCP/IP-model. Dit protocol heeft dus de verantwoordelijkheid om hosts te identificeren op basis van hun logische adressen en om gegevens onder hen te routeren over het onderliggende netwerk.

IP biedt een mechanisme om hosts op unieke wijze te identificeren aan de hand van een IP-schema. IP maakt gebruik van “best effort delivery”, d.w.z. het garandeert niet dat pakketten bij de beoogde host worden afgeleverd, maar het doet wel zijn best om de bestemming te bereiken. Internet Protocol versie 4 maakt gebruik van een 32-bits logisch adres.

Related Post